

Janmark
et sammensurium
Jeg har tilegnet en stor del av livet mitt til litteraturen, og jeg tenker på lesning som en form for lykke.
Jorge Luis Borges
Litteraturkurs
Liker du å lese? Da er dette kurset for deg.
Litteratur med lesegleden i sentrum, en inspirerende innsikt i verdenslitteraturens hovedverker, og i litteraturens vesen og veier. Lesningen vil bli rikere, og leselysten større.
Inspirerende og berikende vandringer i litteraturens verden. Det er i utgangspunktet leseren og lesegleden som står i sentrum, og kurset tar sikte på å gjøre oss til bedre lesere.
Min tilnærming stiller dog kanskje flere spørsmål enn den gir svar, og den er nettopp derved som den gode litteratur selv: Åpen, tankevekkende, utvidende. Siktet er å å skape bevissthet og å gi inspirasjon, ikke å danne grunnlag for name-dropping eller kunnskaps-snobbing.
En av kursenes tilbakevendende slogans lyder: Les langsomt! Det spiller nemlig egentlig ingen rolle om vi leser èn eller fem bøker i året, det viktige er at vi nyter lesningen. Jeg er også svært, svært glad i Per Olov Enquist's ord om lesning i boken Karttegnerne:
"Har vi funnet hemmeligheten, blir vi lykkelige, men noe dør. Bør vi da finne den? Nei, men vi bør søke, fordi det fins en annen god regel: den, at hvis vi gir opp å søke går noe tapt."
Jeg kan tilføye mer om dette grunnleggende syn.
Det grunnleggende litteratursyn er at det er leseren som er den viktigste deltaker i det som Olof Lagerkrantz kalte "litteraturens dans". Man skal derfor ikke forvente anekdoter om forfattere i særlig høy grad, da disse nok er morsomme, men ikke det morsomste aspekt ved lesningen. Forfatterne og deres verker blir satt inn i en historisk kontekst, inn i en tidens strømning, men derutover vil man knapt nok få høre ett eneste årstall. Forfatteren og biografismen trer i bakgrunnen, og det er oss, deg, som leser som blir den sentrale.
Et av mine foredrag er om nettopp biografiens blindgate - Forfatteren ER død. Eller lesningens bjørnetjeneste - som kan være av interesse.
Det er heller ikke nødvendigvis den nyeste litteratur som er den mest interessante - i hvert fall må man ikke som mange av tidens medier gjør det i dag, glemme den tradisjon litteraturen tilhører. For å kunne bedømme et moderne verk til terningkast 6 eller kalle det et mesterverk, må man sette det inn i en kontekst, som består av hele litteraturhistorien, av tradisjonen, og gjør man det vil man ofte se hvordan det er meget litt ny vin, men mange nye flasker. Kun ved nettopp ikke blindt å utdele 6'ere vil man kunne få øynene opp for den virkelig gode moderne roman. Og den finnes!
Jon Fosse har sagt at "den gode litteraturen handlar om det ekstistensielle, ikkje om det aktuelle" (1) - og det er noe jeg selv har hevdet og terpet og gjentatt i mange sammenhenger. Dermed er litteraturen ikke bunnet av det aktuelle, det faktiske her- og nåværende, og man kan like gjerne kaste seg over en god gammel bok, som en nyere høytvurdert.
Et annet poeng er at det ikke spiller noen rolle om man får lest alle de nye samtidsromaner. Det er likevel fåfengt å tro at man skal kunne rekke å lese alt man bør. Så la oss bare oppgi. La oss i stedet lese den gode boken langsomt for å nyte den, for å oppleve den, for å faktisk lese den, ikke forbruke den. Les langsomt, er den grunnleggende metode for å oppleve litteraturen. For å gjennomskue litteraturen og for - igjen - å kunne få øye på den virkelig gode litteraturen.
Det er ikke noen synd heller å legge en bok fra seg som ikke sier en noe. Kanskje den gjør en annen gang, og hvis man absolutt føler man må ha lest den, kan man jo prøve igjen. Men det er sikkert og visst at det er veldig mange bøker som sier veldig mange lesere en masse, og andre absolutt ingenting. Men da finnes det andre bøker som er like gode.
1) "God litteratur tener religionen", intervju av Olav Østrem, Klassekampen 10.12.2011
Men hva er det i praksis da?
Det startet i 1999 med en ide om et kurs på Friundervisningen i Oslo, og har etter hvert utviklet seg til kurs og foredrag på fire forskjellige seniorsentre i Oslo og for lukkede private lag - med gode tilbakemeldinger. Deltakerne sier de har fått leselysten tilbake, at de leser med nye øyne og har fått samme øynene opp for sider ved litteraturen de ikke ante eksisterte - og kanskje også for en litteratur de ikke visste fantes.
Det er i praksis ingen grense for hvor langt kurset kan utvides. I prinsippet kan du selv kan bestemme innholdet av kurset. Jeg vil dog anbefale Litteraturkunnskap I som et grunnkurs - eller evt. foredraget Hvordan lese skjønnlitteratur - flukt, forundring, fyrverkeri
Kurs kan varieres i timetall og antall ganger i hver bolk etter ditt ønske.
Trenger du inspirasjon? Sjekk listen her
Dersom du har spesielle ønsker, kan vi sette sammen et opplegg som passer deg og dine. Kontakt meg for en nærmere avklaring av mulighetene og priser. Prisen er ikke ublu, og du får mye inspirasjon og leselyst for pengene.
Kanskje du ønsker å starte med et foredrag, så du ser at du ikke kjøper katten i sekken? Her er en rekke forslag. Men i øvrig kan også litteraturkursene fremføres som mer foredragsbaserte opplegg.